Z Borůvek budou světlušky a ze světlušek skautky, těší se holčičky z Velkého Meziříčí

24. březen 2017
Malé skautky Borůvky, Velké Meziříčí

„Hurá, Borůvky jsou tu! Divoce si hrají v lese, tyhle holky ze skautu. Všichni s námi zasmějte se, Borůvky jsou tu,“ křičí radostně holčičky na úvod i na závěr každé své schůzky. Na dětském hřišti na okraji Velkého Meziříčí se scházejí každý týden na skautské schůzky, i když ještě zdaleka nemají ten správný věk.

Na prstech ukazují, že jim jsou čtyři nebo pět roků. Družina Borůvek je spíše výjimka, říká jejich vedoucí Kateřina Křížová: „Ta předškolní kategorie dětí ve skautu jsou benjamínci. Z Borůvek budou světlušky a pak skautky. My jsme tady první, a trošku to tady prorážíme s tou naší věkovou kategorií.“

Borůvky tráví všechny schůzky venku, to už musí být velká nepřízeň počasí, aby se nešlo ven. Klubovnu mají na kopci nad městem, a v zimě, kdy byla spousta sněhu, k ní několikrát ani nedošly, jak byly zaměstnané zimními radovánkami. Na každé schůzce se ale děvčátka také něčemu novému naučí.

Budeme mít vlastní šátky

„Normálně to je tak, že když chce být holka světluška, musí udělat nováčkovskou zkoušku, a poté dostane šátek. My jsme si s holčičkami řekly, že by se nám takové šátky taky hodily, tak jsme si vymyslely vlastní borůvkovskou zkoušku. Proto na ni teď trénujeme,“ vysvětluje vedoucí Katka. „Chodíme zapalovat oheň do klubovny, stavíme stan, holky poznávají přírodu, koukají, jak se mění příroda a co se v ní děje nového.“

Cesta do klubovny k tomu poskytuje spoustu příležitostí. Jaká je tohle kytička? Co je to za strom? A kdo si pamatuje, jaké jehličí má smrk a jaké borovice? Které dřevo hoří, i když je mokré? Ozývají se cestou nejrůznější otázky, na které šikovné Borůvky vždycky najdou odpověď. Prostor je ale také na hry a hry, ty Borůvky moc baví. „Budeme hrát čáry máry!“ volají nadšeně a Karinka už čaruje: „Čáry máry, ať jsou tady pejsci.“ Družina se rozštěká tak, že se k ní přidávají i pejsci, kteří jsou právě za plotem v zahrádkářské kolonii. Hraje se o Čáp ztratil čepičku, Potopa, nebo hry, které si holčičky samy vymyslí. „Lucinka je náš expert na vymýšlení her,“ směje se Katka.

Hrou je ale i přechod přes nebezpečnou silnici. Všichni se shromáždí na kraji a musí se počkat na start. „Kdopak nám dnes odstartuje?“ ptá se Katka a Adinka může ostatní nachystat: „Ke startu připravit, pozor, teď!“ Skupinka přeběhne přes silnici a může se vrátit na dětské hřiště, kde už na ně čekají maminky. Na rozloučenou znovu zazní pokřik „Borůvky jsou tu!“ a za týden se na zahradě skautské klubovny opět ozve radostný halas malých Borůvek.

autor: dak
Spustit audio