Začátek jara je na ovčí farmě především ve znamení bahnění

Sezóna na ovčí farmě má několik vrcholů. Velikonoce jsou jedním z nich. Ve stájích je v plném proudu takzvané bahnění, neboli rození jehňátek. Manželé Kadeřávkovi se před pětadvaceti lety rozhodli, že se budou věnovat chovu ovcí. Na patnáctihlavém stádu, na jejich rodinném statku ve Věcově, se naučili jak zacházet s ovcemi a jak vychovávat chovné plemeno. Dnes mají přes dvě stě kusů ovcí a věnují se také agroturistice.

V průběhu měsíce března mají Kadeřávkovi nejvíc práce, protože prakticky nepřetržitě dohlíží na bahnění, neboli rození ovcí. Denně v jejich stáji přijde na svět v průměru deset jehňat. Ta jsou nejprve rozdělena do jednotlivých kotců a farmář je později postupně spojuje. Ta nejmenší zůstávají se svojí matkou a postupně se dostávají do většího stáda. Později jsou společně vypuštěna na pastvu. Tento čas nastává někdy v polovině dubna.

Velkým pomocníkem na ovčí farmě jsou psi různých ovčáckých plemen. U Kadeřávků mají dvě border kolie. „Devadesát procent z dovedností už tito psi mají v genech, ale je potřeba si vytvořit vztah mezi psem, člověkem a tím stádem, aby pes věděl, co po něm chcete a to stádo, aby ho respektovalo,“ říká farmář Miroslav Kadeřávek. Výcvik dobrého ovčáckého psa podle něj trvá minimálně jeden rok.

Ovčí farma, Věcov, majitel Miroslav Kadeřávek

U Kadeřávků na farmě provozují také agroturistiku, ale hosté přímo na farmě nepomáhají. „Ta práce je hodně náročná, takže pro naše hosty pořádám spíše exkurze, na kterých jim vysvětlím, jak to u nás chodí a na závěr je svezu traktorem,“ říká věcovský farmář. Kadeřávkova farma se také věnuje ekologickému zemědělství, to například znamená, že na polích nepoužívají žádná umělá hnojiva.

Ovčí farma, Věcov
autor: Petr Hladík
Spustit audio