Zadělávání těsta na perníky je práce pro chlapa. Bylo to tak už ve středověku

7. prosinec 2017

OBSAHUJE FOTOGALERII! K vánočnímu pečení neodmyslitelně patří perníky. Mají svou historii a ověřenou kořeněnou chuť. Výroba správného perníkového těsta a cukrové polevy má ale svá pravidla, a je dobré je dodržovat. Jen tak se dílo podaří.

„Dřívější perníkáři, ve středověku, měli to, že nejlepší je těsto zadělat, když se dcera narodí a péct, když se vdává,“ říká perníkářka Lucie Víšková z Kamenice nad Lipou. S takovou hmotou pak museli pracovat jen muži. Bylo totiž třeba ji odsekávat sekerou, a ručně zpracovat s tukem a vejcem. Těsto potom perníkáři vtlačovali do vyřezávaných forem. Dnešní perníkové těsto má stejné složení. Stále do něj patří mouka, cukr, med, koření, tuk a vejce, ale poslední dvě ingredience se ještě s kypřidlem přidávají do těsta hned na začátku. Těsto je sice pořád tužší, ale zpracovatelné.

Na perníkové chaloupky je potřeba do těsta zapracovat víc mouky

Lucie Víšková začala péct perníky před dvaceti lety, když byla na mateřské dovolené a zdokonalila se tak, že kromě klasických plochých perníčků, umí vyrobit i perníkové chaloupky nebo celé kostely. Na trojrozměrné objekty je prý potřeba přidat do těst víc mouky. „Víc si to podsypat, víc zapracovat, já na to mám manžela. Chce to teplou ruku, robot to tak neumíchá,“ přidává zkušená perníkářka.

Výrobky z perníku
Výrobky z perníku

Vejcem potřít až po upečení a ještě na chvilku zapéct. Perníky se víc lesknou

Z hotového těsta je už možné vykrajovat tvary a péct. Pekařky se často přou, kdy je lepší potírat perníky vejcem. „Až po upečení a přece jenom je potom tak na dvě minutky dám zpátky do trouby,“ říká Lucie Víšková. Perníky jsou prý lesklejší a je to přece jen i bezpečnější kvůli syrovému vejci. Jako zdravotník na to Lucie Víšková dbá.

Lucie Víšková, perníkářka
Výrobky z perníku
Výrobky z perníku, zdobení

Cukrovou polevu nesmíte šlehat, ale dvacet minut ručně míchat

Perníky je možné zdobit různými způsoby, ale nejtradičnější je bílá cukrová poleva. Lucie Víšková ji vyrábí jen z vaječného bílku a jemně prosátého moučkového cukru. Míchá jen ručně. „Žádný mixér, to nabere fůru vzduchu a pak to dělá bubliny, dělá to neplechu i ve vylévaných plochách,“ vysvětluje. Míchat je dobré čtvrt hodiny až dvacet minut.

Perníkářka má vánoční stromek bez perníků. Za celý rok jich má dost

Lucie Víšková peče perníky po celý ro a s těmi vánočními začíná už v září. Na otázku, zda si perníky zdobí i vánoční stromek tak odpověděla pochopitelně: „Ne, já obyčejně od toho dvacátého už perníky nenávidím,“ směje se.

Spustit audio