Židovská kuchyně je jak přesně jdoucí hodiny

8. září 2014

Každá židovská kuchyně je zařízena dvakrát. Je striktně rozdělena na dvě části. Dva řezy, dva sporáky, příbory, talíře, dvoje nádobí. Odděleně se musí připravovat mléčné výrobky a odděleně maso.

Židé tyto zásady přísně dodržují, jejich význam však většinou nijak hlouběji nezkoumají. „Je to prostě zákon,“ říká židovský kuchař Michal Hromas. „Já to vždycky přirovnávám a mám takovej příměr, že je to, jak kdybych dostal skvělý hodiny, který jdou stoprocentně přesně a já, protože jsem zvídavej človíček, tak si vezmu šroubovák a půjdu se do nich podívat, jak to, že tak přesně jdou. A samozřejmě se stane to, že ony se buď úplně zastavěj a nebo začnou jít rychlejš a nebo se začnou zpožďovat a moje zvídavost bude odměněna tím, že ty hodiny už nepůjdou tak přesně, jak měly jít.“

Židé tyto zásady přísně dodržují, jejich význam však většinou nijak hlouběji nezkoumají. „Je to prostě zákon,“ říká židovský kuchař Michal Hromas. „Já to vždycky přirovnávám a mám takovej příměr, že je to, jak kdybych dostal skvělý hodiny, který jdou stoprocentně přesně a já, protože jsem zvídavej človíček, tak si vezmu šroubovák a půjdu se do nich podívat, jak to, že tak přesně jdou. A samozřejmě se stane to, že ony se buď úplně zastavěj a nebo začnou jít rychlejš a nebo se začnou zpožďovat a moje zvídavost bude odměněna tím, že ty hodiny už nepůjdou tak přesně, jak měly jít.“

autor: Michal Malý
Spustit audio