Židovská kuchyně je jak přesně jdoucí hodiny
Každá židovská kuchyně je zařízena dvakrát. Je striktně rozdělena na dvě části. Dva řezy, dva sporáky, příbory, talíře, dvoje nádobí. Odděleně se musí připravovat mléčné výrobky a odděleně maso.
Židé tyto zásady přísně dodržují, jejich význam však většinou nijak hlouběji nezkoumají. „Je to prostě zákon,“ říká židovský kuchař Michal Hromas. „Já to vždycky přirovnávám a mám takovej příměr, že je to, jak kdybych dostal skvělý hodiny, který jdou stoprocentně přesně a já, protože jsem zvídavej človíček, tak si vezmu šroubovák a půjdu se do nich podívat, jak to, že tak přesně jdou. A samozřejmě se stane to, že ony se buď úplně zastavěj a nebo začnou jít rychlejš a nebo se začnou zpožďovat a moje zvídavost bude odměněna tím, že ty hodiny už nepůjdou tak přesně, jak měly jít.“
Židé tyto zásady přísně dodržují, jejich význam však většinou nijak hlouběji nezkoumají. „Je to prostě zákon,“ říká židovský kuchař Michal Hromas. „Já to vždycky přirovnávám a mám takovej příměr, že je to, jak kdybych dostal skvělý hodiny, který jdou stoprocentně přesně a já, protože jsem zvídavej človíček, tak si vezmu šroubovák a půjdu se do nich podívat, jak to, že tak přesně jdou. A samozřejmě se stane to, že ony se buď úplně zastavěj a nebo začnou jít rychlejš a nebo se začnou zpožďovat a moje zvídavost bude odměněna tím, že ty hodiny už nepůjdou tak přesně, jak měly jít.“
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.