Živý plot je dobré stříhat po jaru a po létu. Ustřihnete všechno, co tam nepatří. Základem je tvar

Drátěné pletivo vám zahradu sice také ohradí, ale není nad živý plot. Je pravda, že si musíte počkat, až vyroste, ale jsou i keře, které za rok vyrostou do trojnásobné výšky. Rady jsme nabrali v zahradnictví ve Světlé nad Sázavou.

„První, co se vás zeptám je, jestli chcete plot jehličnatý nebo listnatý a jestli chcete stálezelený nebo opadavý,“ říká zahradník Pavel Kosík ze Světlé nad Sázavou. Tak se ptá zákazníka, který chce založit živý plot. Ve sklenících má připravené sazenice tújí, cypřišů, buxusů, ptačího zobu, hlohyně v různých výškách, barvách a tvarech.

Důležité je rozmyslet si, kde bude živý plot stát a jak ho chceme hustý. „Vypočítáme vzdálenost sazenic od sebe. Čím blíž dáte sazenice k sobě, tím budete mít plot hustší a budete ho mít dřív zkompaktnělý,“ říká zahradník. Speciální půdu živý plot nepotřebuje, ale existuje živný substrát a neuškodí ani speciální hnojivo. Pokud na plot spěcháme, je tu také řešení: „Ptačí zob je rychle rostoucí keř a cena je nízká. Roční přírůstek může být po prokořenění v zemi až metr,“ vysvětluje Pavel Kosík.

Živý plot je vhodné stříhat po jaru, kdy odstraníme hlavně zmrzlé větvičky a potom v pozdním létu, aby se zamezilo zřídnutí plotu. Při stříhání živých plotů neplatí pravidla jako u ovocných stromů nebo vinné révy. Základem je tvar a ustřihneme prostě vše, co tam nepatří.

Spustit audio