Zpěváci Jasoně zpívají vždy zpaměti

Havlíčkobrodský smíšený pěvecký sbor Jasoň vznikl v roce 1859 a letos tak oslaví úctyhodných 155 let své existence. Ročně nazkouší průměrně čtyři koncerty a co je nejen na Vysočině ojedinělé, vždy zpívají zpaměti. Nikdy nedrží v rukách noty, jak je to obvyklé u jiných sborů.

Jasoň diriguje sbormistryně Jana Lstibůrková. Mladá žena vede zpěváky pevnou rukou a na zpívání bez listu trvá: "Brblají, ale mají smůlu." Pro zpívání zpaměti má své vysvětlení: "Když se setkáváme s jinými sbory, tak Jasoň na publikum působí velice svěžím dojmem. Já to přikládám právě tomu, že zpívá zpaměti. Zpěváci nekoukají do desek, ale mohou udržovat kontakt s dirigentem a publikem."

"Myslím si, že ta skutečnost, že to zpíváme zpaměti, má vliv i na nábor nových členů. Někteří adepti, kteří byli osloveni, mají strach, že to nezvládnou," říká předseda spolku Čestmír Doležal. Pro zpěváky je to těžké, ale za výsledek to stojí. "V konečném výsledku nezáleží na tom, jestli někomu vypadne text. To jejich lidské nasazení je tak obrovské, že jim to každý odpustí a atmosféra při tom vzniká krásná," chválí své svěřence Jana Lstibůrková.

Jasoň má repertoár široký. Velice rád zpívá lidové písně, ale pouští se i do speciálních projektů. "Loni jsme dělali koncert s renesanční hudbou, s mým předchůdcem zpívali africkou hudbu, jakoby z pralesa. Na Jasoni je hezký, že se nebojí ničeho a do všeho jdou po hlavě. Nejnáročnější věc, kterou Jasoň za svou historii produkoval, byla monumentální skladba Zaklínání železa od finského autora," vyjmenovává sbormistryně.

Sbor Jasoň zkouší vždy v neděli od 17 hodin v prostorách bývalé školy Na Spravedlnosti v Havlíčkově Brodě.

Spustit audio