Zvířata jsou mojí celoživotní vášní, říká Luboš Novák. Nejraději má oslici

23. listopad 2015

Na okraji Světlé nad Sázavou je malá soukromá zoologická zahrada. Patří Luboši Novákovi. „S mou ženou jsme myslivci, máme rádi zvířata a jsme rádi kolem nich,“ vysvětluje svůj přátelský vztah sympatický Luboš Novák. Ve výbězích jsou mimo jiné bílí daňci, kozy girgentálské s typicky zakroucenými rohy. O kus dál poskakují klokani a v rybníce plavou černé labutě.

Novákovi mají psa, u dveří do hospodářské části domu ale každého uvítá hnědá oslice Jamie. „Má ráda suché housky, rohlíky, tak ji takhle jednu dáme,“ říká chovatel, pro kterého jsou zvířata celoživotní vášní. „Oslice je asi nejmilejší, protože dělá společnost,“ směje se. „Člověk si dá venku kávu, přijde, chce se mazlit, není dotěrná, umí v klidu postát, když něco dostane, je za to ráda. Je to takový společník.“

Klokani, černé labutě

Luboš Novák má poblíž svého domu malý rybníček, ve kterém se prohánějí černé labutě. „Jsou poměrně vzácné. Já je mám zapůjčené ze stanice v Pavlově. Podařili se nám i mladí,“ dodává.

Klokan, Světlá nad Sázavou

Nad rybníkem je výběh s klokany. Cesta zvířete původem z jiných zeměpisných šířek až do Světlé byla vcelku prozaická. „Vnučka říkala, že se jí moc líbí klokani. Tak jsem šel na internet a sehnal pár klokanů,“ usmívá se Luboš Novák.

Doslova mu zobou z ruky

Největší část chovu se nachází v oborách podél silnice. Lidé tudy chodí na procházky, zvířata se většinou nebojí a přicházejí blízko k oplocení. Když se ale v oboře objeví chovatel, reakce jsou docela jiné. „Mají rádi suchý chléb, přijdou vždycky,“ dodává a první přichází dvojice pštrosů. Po nich kozy, kozy girgentálské, lamy. „Obhlíží to tady i jelen sika, přijde si taky pro chleba.“

Ve výbězích Luboše Nováka najdeme i divoká prasata, pávy a další vzácná či méně vzácná zvířata.

Černá labuť, Světlá nad Sázavou
Luboš Novák krmí pštrosa
Luboš Novák, chovatel zvířat
autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.