Rozhodnutí státu zrušit kojenecké ústavy zvýšilo zájem o pěstounství

12. leden 2012
Zprávy z

Na ministerstvo práce a sociálních se lidé stále častěji dotazují, jak se stát profesionálními pěstouny. Ministerstvo už začalo se školením pěstounů, kteří nahradí ústavy a pro děti budou jen přestupní stanicí.

Ministerstvo učí budoucí pěstouny mluvit s biologickou rodinou a také, jak se vyrovnat s tím, že budou o dítě pečovat jen dočasně. Stále ale existují pochybnosti, že mezi zájemci jsou také ti, kteří chtějí na dětech vydělat. Pěstoun Aleš Dietrich z Pelhřimovska to odmítá.

0:00
/
0:00

Profesionální péče přinese zvýšené nároky na pěstouny. Lidé v této pozici budou od státu pobírat plat. Očekává se od nich tedy, že se budou dostatečně vzdělávat a budou psychicky odolní. Měřítko typu "mám rád děti" nebude dostačující. Nevíc budou muset být připraveni odložené nebo týrané dítě ze dne na den přijmout a stejně rychle se ho budou muset vzdát.
"Pokud jsou lidé, kteří se chtějí přihlásit do registru Pěstounská péče na přechodnou dobu, tak to musí být ti, kteří už mají svoje rodičovství naplněné. Berou to jako službu hlavně těm dětem. To se nedá brát jen jako zaměstnání," říká pěstounka osmi dětí z Pelhřimovska Monika Dietrichová.

autor: ost
Spustit audio