Zahraniční studenti snadněji získají česká víza

12. duben 2012
Zprávy z

Na čtyřicet rektorů z celé republiky dnes přijelo na konferenci do krajského města. Na Vysoké škole polytechnické řešilo mimo jiné problémy s vízy pro zahraniční studenty.

Pro zahraniční studenty bude snadnější dostat se do Česka. Ministerstvo vnitra připravuje nový zákon migrační politiky, který dnes představilo na konferenci v Jihlavě rektorům z celé republiky. „Zahraniční studenti budou moci získat například takzvaná národní víza na jeden rok. Ty budou nejen levnější, ale jejich vyřízení bude snadnější a rychlejší. Doklad bude vydán studentům, kteří přijedou do Česka například na výměnné pobyty,“ řekl Regionu rektor Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně Vladimír Večerek.
Navíc zahraniční studenti už nebudou muset umět česky. Pro získaní českého víza postačí, když budou umět jazyk, ve kterém budou studovat – tedy například angličtinu.

Kromě víz pro zahraniční studenty rektoři mluvili také o penězích. Vysoké školy dostanou v letech 2013 a 2014 o čtyři a půl miliardy méně než tomu bylo letos. Místo osmnácti miliard tak mohou počítat maximálně s jedenácti a půl. Pokud razantní snižování příspěvků bude pokračovat, bude to podle rektorů pro školy likvidační. Mohlo by se například stát, že školy přijdou o profesory. Ti totiž budou chtít dostatečně ohodnotit a pokud se tak nestane, prostě odejdou. Týká se to prý hlavně mladších generací.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio