Výzkum ukazuje, že lidé na Vysočině mění názor na úložiště radioaktivního odpadu

18. červenec 2012
Zprávy z

Podle Správy úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO) se podařilo přesvědčit obyvatele Žďárska a Třebíčska, nesouhlasné stanovisko s geologickým průzkumem, který stavbě úložiště předchází, přetrvává v okolí Rohozné na Jihlavsku. V každé lokalitě odpovídalo v dotaznících 300 respondentů.

V Lokalitě Kraví hora u Stříteže na Žďársku vstřícný postoj zaujímá 76% dotázaných a v lokalitě Horka kolem Budišova na Třebíčsku je to 53%. Nutno podotknout, že výzkum veřejného mínění si SÚRAO nedělalo samo, ani ho nedělala žádná soukromá agentura. Vše zadali Centru výzkumu pro veřejné mínění, které patří pod Akademii věd. Tím by měla být zaručena věrohodnost a objektivita.

Tématem se budeme zabývat v dnešních Událostech regionu. Jejich hostem bude starostka Rudíkova Jana Nožičková. Říká, že se vždy snažila k celé věci přistupovat maximálně objektivně. Sama navštívila lokalitu ve Finsku, kde se hlubinné úložiště právě buduje a také laboratoře ve Švédsku a vždy lidem po pravdě říkala a vysvětlovala všechna pro a proti. Stejný přístup prý ale bohužel necítí ze strany SÚRAO.

autor: Michal Malý
Spustit audio