Přibývá nešikovných dětí i úrazů

19. listopad 2012
Zprávy z

Děti jsou čím dál více nešikovnější. Podle některých učitelů řemeslných oborů nezvládají ani základní věci, jako třeba práci s pilkou nebo pilníkem.

Ze základních škol v kraji mizí dílny. Technické práce, kdy se děti učí řezat pilkou nebo tlouci kladívkem, nemají ani na největší základní škole v Jihlavě - v ulici Seifertova. Z dílen v minulosti odstranili zastaralé ponky, které sice nahradily nové stoly, ovšem už bez svěráků a dalšího technického vybavení. Regionu to řekl ředitel školy Zdeněk Wohlhőfner: "Děti se v rámci dílen snaží získat zručnost drobnějšími pracemi. Používají papír, textil, drátky, přírodniny a podobně. Rád bych ale dílny jako takové opět obnovil. Třeba i na úkor pěstitelských prací. Myslím si totiž, že chlapci by měli základy řemesel umět. Důležité ovšem je, sehnat na ně peníze. Především na materiál jako je dřevo a podobně."

Kromě toho, že přibývá nešikovných dětí, roste také počet drobných úrazů. Zkušenosti s tím mají například i na Střední škole stavební v Jihlavě. "Nebývají to žádná závažná zranění, naštěstí jen drobnosti. Ale i to bohužel svědčí o tom, že děti jsou v dnešní době méně šikovné než bývaly. Je také poznat, kdo pochází z vesnice a kdo z města. Děti z malých vsí mají k řemeslu blíže i díky tomu, že doma musejí pomáhat. To jim naštěstí vynahrazuje absenci dílen na základních školách. Horší to mají kluci z města. V panelácích se s řemeslem nesetkají a rodiče je k tomu v dnešní době ani nijak zvlášť nevedou," řekl Regionu svoji zkušenost pedagog pro odborný výcvik Josef Štrouf.


autor: Lucie Maxová
Spustit audio