První klienti chátrajících ústavů na Vysočině bydlí v lepším

1. prosinec 2012
Zprávy z

První část transformace sociálních zařízení v našem kraji přinesla první ovoce. Do dvou domků chráněného bydlení ve Velké Bíteši se přestěhovalo jedenáct klientů s mentálním a zdravotním postižením.

Jejich cesta k soukromí a vlastnímu pokoji byla velmi dlouhá. Kolem 70 lidí žilo původně v Domově bez zámku v Jinošově. Objekt byl ale v tak havarijním stavu, že se mu dokonce před dvěma lety propadl strop. Klienti pak byli rozstěhováni do náhradních ubytoven. Noví obyvatelé domků v lokalitě Na Výslunní ve Velké Bíteši bydleli v Rouchovanech.

Tak vypadá nový domov lidí s postižením ve Velké Bíteši

"Líbí se mi tu, je tu klid. Mám svůj pokoj, je oranžový," říká jeden z klientů, pan Ladislav Grym. O mentálně postižené se budou sociální pracovníci starat nonstop. "Jde o vysokou míru podpory. Naši uživatelé potřebují umýt, pomoci na toaletu a někteří také pomoci s jídlem," vysvětluje vedoucí domácností Lucie Havlíková. "V jednom domku má svůj pokoj se zázemím šest klientů, ve druhém pak pět. "Jedno místo je pro takzvanou odlehčovací službu. Když si třeba někdo, kdo pečuje o měntálně postiženého člověka potřebuje odpočinout, my se o něj po dohodě postaráme, " dodává Havlíková.

Vysočina začala v republice s transformací jako první. V současnosti probíhá také například v Těchobuzi, Ledči nad Sázavou nebo Křižanově. V Česku je takových dalších asi 31 pilotních zařízení.

Spustit audio