Trabant, Wartburg, Moskvič? Na Vysočině jich jsou pořád stovky

2. únor 2015
Zprávy z

Řidiči z Vysočiny nejčastěji využívají vozy Škoda. Z celkového počtu 140 000 registrovaných aut zaujímá tato tradiční česká značka asi třetinu. O pomyslné druhé místo se dělí značky Ford a Peugeot. V evidenci ale zůstávají i auta, která dnes na silnici potkáváme spíše výjimečně.

Ze statistiky, kterou má Český rozhlas k dispozici, je možné sledovat i počty kdysi slavných východoněmeckých Wartburgů a Trabantů, které spojoval dvoutaktní a poměrně zapáchající motor. Na Vysočině jich je dohromady asi 700. Trabant je podle prodejce náhradních dílů Vladimíra Mátla v oblibě především pro svou bakelitovou karoserii, která nezrezne.

„Nezreznou mu samozřejmě blatníky, venkovní části dveří, střecha. Ale podlaha, podvozek a uchycení motoru je pochopitelně kovové, kde ta rez také působí,“ řekl Mátl.

Sovětská automobilka kdysi zásobovala náš trh auty značky Moskvič. Dnes jich je stále v provozu asi 500. Jedním z majitelů je také Josef Novotný. Dřívější automechanik si svého miláčka koupil před dvaačtyřiceti lety a ledacos si opraví sám.

„Na výstavu by asi nemohl, něco si dělám sám. Asi před čtyřmi lety bylo téměř všechno shnilé. Musel jsem to opravit,“ dodal s patřičnou hrdostí Josef Novotný, který když Moskviče startuje, musí použít speciální sytič a auto pár minut držet ve vysokých otáčkách, aby se motor zahřál.

Máme k dispozici přehled po jednotlivých okresech České republiky.

autoři: mik , daz
Spustit audio