Světlá nad Sázavou by mohla získat nového zaměstnavatele

10. únor 2015
Zprávy z

Do Světlé nad Sázavou se přijela představit firma UJP Praha, která se zabývá výrobou jaderného paliva. Její zástupci totéž před časem udělali v Bystřici nad Pernštejnem, narazili ale na odpor v místním referendu. Starosta Světlé nad Sázavou Jan Tourek (KDU-ČSL) záměr specializované společnosti vítá, někteří lidé jsou ale jasně proti.

Světlá nad Sázavou se dlouhodobě potýká s vyšší nezaměstnaností. Kdysi slavné město skla utrpělo zásadní ránu v září 2008, kdy tam zkrachovaly sklárny. Hutní provoz funguje dál, práci ale dává jen asi polovině původních zaměstnanců.

Někteří občané proti, starosta pro

Město před lety připravilo poměrně velikou průmyslovou zónu a láká do ní investory. Výroba jaderného paliva se ale mnohým obyvatelům Světlé nelíbí. „Absolutně s tím nesouhlasím, protože ten záměr, o čem to je, není nic dobrého pro okolí. Musíme udělat všechno proto, abychom tomu zabránili,“ řekl Českého rozhlasu Ivo Chládek.

Starosta Jan Tourek se ale žádné zátěže neobává. „Je to prestižní provoz, který je extrémně hlídaný státními dozory. A hlavně tam vidím živobytí pro dvě stovky rodin ze Světlé a nejbližšího okolí,“ poznamenal starosta.

200 pracovních míst

Zástupce investora, projektový manažér Jaroslav Macoun, také vyvrátil veškeré obavy a řekl, že jde o vysoce sofistikovaný provoz: „Týká se to všech činností dělnických, výrobních, projektantské, kontrolní. Je to vysoce sofistikovaná výroba, která potřebuje mít odborné zázemí.“

Pokud se firma se světelskou radnicí dohodne, plánuje zahájit výrobu do šesti let. Práci slíbili dvěma stovkám lidí.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio