Městská policie v Telči? Přejí si ji hlavně státní policisté

3. květen 2015
Zprávy z

Ne každé město má své vlastní strážníky. Potkat je můžeme v sedmitisícové Světlé nad Sázavou, ale ne ve více než dvakrát větším Pelhřimově. Radnice k tomu vždy mají své důvody. Městskou policii měli i v Telči, zrušili ji ale před asi patnácti lety. Vrásky to přidělalo především policii státní.

„Jde především o problematiku parkování na náměstí. Parkuje se na místech, která nejsou vyhrazena jako parkoviště. Policie tam najíždí, nepravidelně každý den. Jenže policie odjede, jde konat jiné věci, protože máme 56 obcí ve správním obvodu,“ povzdechl si šéf státní policie v Telči Luboš Pavlík, kterému by městští strážníci podstatně zjednodušili život.

Začíná totiž turistická sezóna a Telč je tradičním cílem tisíců turistů z celého světa. Od začátku května se navíc mění systém parkování na náměstí pouze na pět hodin denně.

„Zadal jsem do navigace náměstí a zajel přímo sem. Nejsem odtud a nevím, kde parkovat,“ zastihli jsme návštěvníka z Ostravy Tomáše Vaigara. Oslovení obyvatelé Telče si stěžují na to, že náměstí se stává parkovištěm a volají po přísnějším dohledu.

Radnice strážníky zrušila, má ale jednoho „falešného“

Kdysi policie v Telči byla, vzpomíná starosta Roman Fabeš (SNK-ED): „Byla zrušena někdy před asi patnácti lety a důvody byly hlavně ekonomické. Stálo nás to kolem tří milionů korun.“

Funkci strážníka částečně supluje úředník radnice Zdeněk Bláha, který v rámci své pracovní doby chodí kontrolovat auta a dokonce má speciální úbor. „Zvolili jsme tento pracovní oděv v barvách de facto městské policie, na dálku to působí dojmem, že jsem strážník,“ usmívá se úředník Bláha a dodává: „Nezastanu ale celé město.“

Starosta Fabeš: Turistická sezóna si to žádá, zbytek roku je ale složitý

Zastupitelstvo v Telči, které má právo zavést nebo zrušit městskou policii, o jejím znovuzřízení neuvažuje. „Turistická sezóna si to žádá, po zbytek roku je to ale složité,“ dodal starosta s tím, že přemýšlí o variantě zapůjčení strážníků a nabízí se Jihlava nebo Dačice. Dačice jsou ale mimo hru, protože leží v jiném kraji a Jihlava nikomu policisty půjčovat nechce.

autor: mik
Spustit audio