V Hodově na Třebíčsku budou mít novou poštu. Poštu Partner. Služby se prý nezmění

2. listopad 2015
Zprávy z

Česká pošta před časem pohrozila, že zruší pobočky v malých obcích. Po vlně nesouhlasu přišla s modelem Pošty Partner. Pobočku nezřizuje sám státní podnik, ale třeba v koordinaci s obcí nebo informačním centrem. První taková pobočka je na Božím Daru. Na Vysočině bude první právě v Hodově.

„Je mi to jedno, hlavně aby tady byla,“ říká za hodovské Marie Vítová, která si to bez pobočky a usměvavé obsluhy nedovede představit. I tamní poštu chtěl státní podnik dříve nebo později zrušit. „Každý je spokojený s tím, co tady bylo. A dobře to fungovalo, tak proč to měnit,“ dodává Josef Vít.

Pošta zůstane ve stejné budově na návsi, jen ji nebude provozovat Česká pošta, ale obecní úřad v Hodově.

Podobné pošty mají i v zahraničí

„Například v Rakousku tento model bez problému funguje, bude fungovat i v České republice,“ vysvětlil Českému rozhlasu mluvčí pošty Matyáš Vitík. „Občané skutečně nepoznají rozdíl, jestli jsou na pobočce České pošty nebo na Poště Partner. Základní služby zůstanou zachovány, naopak konkrétní obec může třeba upravit hodiny pro veřejnost. Obavy, že by lidé přišli o své služby, nejsou na místě.“

I další oslovení v obci Hodov neřeší, jak se pobočka jmenuje, poštu ale chtějí. „Já tomu nerozumím, chci ale, aby mě obsloužili, a je dobře, že ta pošta tady je,“ říká místní zedník Jan Nečas.

Pošta Partner v Hodově na Třebíčsku začne fungovat od začátku února příštího roku.

autor: Michal Malý
Spustit audio