V Ledči nad Sázavou jsou desítky palet potravin pro potřebné. Zatím je ale nikdo nechce

9. leden 2017
Zprávy z

V Ledči nad Sázavou v pobočce Potravinové banky je asi 70 palet potravin pro potřebné v celkové hodnotě přes dva a půl milionu korun. Městské úřady z okolí a další organizace je ale nechtějí. Důvodem je vysoká administrativní náročnost při přebírání takového daru.

„Máme tady potraviny v úhrnné hodnotě asi dva a půl milionu korun a jsme před tím, abychom podepisovali smlouvy. Některé organizace se ale trochu bojí administrativy, což nám je líto,“ konstatuje předseda Potravinové banky Vysočina Miroslav Krajcigr. V obrovském skladu v Ledči je asi 70 palet kvalitních potravin.

„Je to pro širokou škálu lidí, je to pro lidi, kteří jsou materiálně deprivovaní, rodiny s dětmi, které mají nedostatek, osoby bez domova, osoby ohrožené ztrátou bydlení a další osoby v sociální nouzi,“ jmenuje.

Potravinová banka, Vysočina

Rýže, čočka, ale i drogerie a oblečení

Rýži, čočku, trvanlivá mléka, konzervy, drogerii a oblečení ale nikdo nechce. „Je to materiální pomoc nejchudším osobám podpořená z prostředků fondů Evropské unie a státního rozpočtu,“ pokračuje Miroslav Krajcigr s tím, že obyčejně potraviny odebírají radnice v Moravských Budějovicích, Velkém Meziříčí, Humpolci a Chotěboři a také Domov Kamélie Křižanov.

Potravinová banka, Vysočina

Právě v Chotěboři pracuje na sociálním odboru Olga Barteková: „Nám ten projekt přišel a já, když to četla, tak už mi naskakovala husí kůže. Máme zkušenosti z minulých let, kdy jsme již nějaké projekty dělali a víme, že jsou administrativně a časově velmi náročné.“ Chotěbořští jinak postupují podle ustálených pravidel, například pro bezdomovce si vyberou jen potřebné potraviny, u kterých není tak složité papírování. „Při jednorázovém odběru potravin s bankou vzájemně potvrdíme seznam vydaných a přijatých potravin a nemusíme jejich odběr složitě administrovat a následně se třeba obávat, zda jsme všechno správně vyplnili.“

Ministerstvo i banka pomohou

S žádostmi o potraviny nabízí pomoc jak samotná banka v Ledči, tak ministerstvo práce. „V případě potřeby je možné kontaktovat kolegy od nás, kteří mají tento projekt na starosti. Určitě vyjdou vstříc,“ ujišťuje Petr Habáň, mluvčí resortu.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio