Taxíkem za dvacet korun. V Náměšti začal jezdit „senior taxi“

4. září 2017
Zprávy z

V Náměšti nad Oslavou začal fungovat senior taxi. Starší obyvatele rozveze od lékaře domů, doveze do lékárny nebo kamkoli na úřad. Pokud se skupinka starších domluví, že chtějí jet do Třebíče na nákup, i tam je taxík dopraví. Provozovatel Mojmír Fadrný má k dispozici devítimístný automobil.

Náměšťský senior taxi financuje město. „Ta časová i dopravní zátěž se přenáší na město a uvolňujeme ruce nejenom těm starouškům, ale i jejich dětem, vnukům. Mohou v klidu vědět, že se starouškové dostanou tam, kam potřebují,“ vysvětlil důvody starosta Vladimír Měrka.

Taxi provozuje Mojmír Fadrný. Na zavolání přijede na místo, vezme si od přepravovaného seniora osobní údaje a za dvacet korun ho doveze třeba od lékaře domů.

„Mluvit na řidiče za jízdy je možné,“ směje se. „Takový rozhovor o počasí, to sem prostě patří.“

Do Třebíče na nákup

Senior taxi primárně funguje v Náměšti nad Oslavou. Pokud se skupina lidí domluví, mohou jet ale i na nákupy. „Parta pěti, šesti seniorů, protože máme devítimístní mikrobus, domluví se, že pojedeme do Třebíče nebo někam na nákupy, za dvě hodiny je rozvezu domů, případně pomohu s nákupem, i to je možné,“ dodal Fadrný.

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio