Neprodané jídlo musí obchodníci darovat potravinovým bankám. V Ledči dostali od začátku roku 17 tun

21. březen 2018
Zprávy z

17 tun jídla za jeden milion korun. Přesně tolik dostala potravinová banka v Ledči nad Sázavou na Havlíčkobrodsku od začátku roku. Velcí obchodníci totiž musí neupotřebitelné jídlo darovat právě podobným organizacím. Zboží skončí u potřebných.

Povinnost pro velké obchody a obchodní řetězce platí od začátku letošního roku. Ledečská banka loni získala asi 42 tun potravin. Za prvních 10 týdnů tohoto roku už má na skladech 17 tun. „Předpokládáme, že letos získáme asi 50 tun potravin, které budeme moci rozdělit mezi potřebné,“ dodal šéf banka Miroslav Krajcigr.

Práce ro postižené

Potravinová banka potřebuje řadu skladníků. Zaměstnává osm lidí, mimo jiné znevýhodněné. „Ještě jsem nikde nepracoval, to je moje první místo,“ řekl Jaroslav Jakubčík.

„Jarda je u nás zaměstnaný přes projekt S Hátou do práce, kdy zaměstnáváme lidi se zdravotním postižením. Jsou většinou s různých domovů,“ vysvětlil Miroslav Krajcigr.

„Celkem tu máme osm zaměstnanců. Jedna skladnice je tady od začátku, po té novele zákona k nám přišli další zaměstnanci. Dostali jsme dotaci na automobil, máme proto nového řidiče, resp. řidičku.“

autoři: mik , Vít Palacký
Spustit audio