700 zásahů. Hasiči z celé Vysočiny mají za sebou perných 24 hodin

30. říjen 2017
Zprávy z

Nedělní vichřice zaměstnala záchranáře, policisty, ale především hasiče. Za běžných okolností počítají své zásahy a výjezdy na desítky. Za neděli a noc na pondělí jich je ale v celém kraji na sedm stovek. A jednotky se nezastavily ani v noci.

Tisíce lidí na celé Vysočině zůstává bez proudu a jak už v neděli večer záchranáři a energetici avizovali, další práce začnou z důvodu bezpečnosti až ráno. „Po rozednění budou hasiči řešit události, které včera měly nižší prioritu, tedy události, u kterých nebyl přímo ohrožen lidský život, zdraví nebo majetek,“ potvrdila mluvčí hasičů na Vysočině Petra Musilová.

Čtěte také

50 tisíc lidí bez elektřiny

Vítr napáchal škody také na energetické soustavě. Podle odhadů společnosti EON bylo bez proudu na 50 tisíc lidí. Za včerejšek se podařilo obnovit dodávky pro asi 30 tisíc, zbytek zůstává stále bez energie. Práce budou pokračovat od pondělního rána.

V důsledku výpadků mají problémy některé firmy. Kupříkladu výrobce populární Igráčků, společnost EFKO v Novém Veselí na Žďársku. „Nejedeme, firma stojí. Pokud to půjde odpoledne, tak se to dá dohnat. Pokud by to trvalo déle, tak máme problém. Je před Vánoci a výroba spíš nestíhá,“ řekl jednatel firmy Miroslav Kotík.

Také některé základní školy dnes zůstanou prázdné – například v Herálci na Žďársku a Ždírci nad Doubravou na Havlíčkobrodsku.

Hřbitov v Jihlavě už otevřeli

V Jihlavě včera zavřeli ústřední hřbitov, spadly tam dva stromy. Dnes je podle mluvčího magistrátu Radka Tulise znovu otevřeno, jen s omezením tam, kde leží popadané kmeny.

Jihlava, hřbitov po vichřici
Jihlava, hřbitov po vichřici
Jihlava, hřbitov po vichřici
autor: mik
Spustit audio