Pět z deseti vzorků salámu Vysočina neprošlo kontrolou

2. prosinec 2011
Zprávy z

Státní zemědělská a potravinářská inspekce odebírala vzorky v sedmi obchodních řetězcích Jihomoravského kraje. Z deseti odebraných čtyři obsahovaly kostní drť, tři nevyhověly v obsahu vody, což se projevuje na trvanlivosti výrobku. Dva vzorky neměly dostačný obsah čisté svalové bílkoviny. Mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Michal Spáčil Regionu prozradil, jaké jsou možnosti spotřebitele kvalitní salám Vysočina od nekvalitního rozeznat:

Tři z pěti závadných vzorků pocházely z Kosteleckých uzenin. Generální ředitel Kosteleckých uzenin se ale brání. Nejen, že šlo o rozdíly v desetinách až setinách, ale jejich doložitelné laboratorní výsledky prý vykazují zcela jiná čísla. Problém s obsahem kostní drti, tedy separátu, ale řešit budou. V jejich receptuře není a tak se prý do sálamu musel dostat například nedostatečně vyčištěným strojem.

autor: ost
Spustit audio