Vesnické školy mají strach, ministerstvo odmítá poloprázdné třídy

20. prosinec 2011
Zprávy z

Menší základní školy na Vysočině mají strach o peníze. Ministerstvo školství plánuje, že od roku 2013 stanoví optimální počet žáků ve třídě - kde bude dětí méně, tam pošle méně peněz. Problém budou mít ale také školy, kde bude dětí ve třídě více.

Optimální počet dětí zatím není přesně stanoven, ministerstvo ale mluví o počtu 24 nebo 26 žáků. To by zasáhlo třeba Základní školu ve Velké Losenici. Je o tom přesvědčený její ředitel Miroslav Hromádka. "V některých třídách máme třeba 13 dětí," říká.

Starostové ale říkají, že školy udrží i v případě, že dostanou na provoz méně peněz. Shodují se, že už teď jsou peníze od ministerstva almužnou. "Přímé náklady na provoz školy jsou 1,2 milionu, ale ministerstvo nám posílá jen 300 tisíc," konstatuje starosta Velké Losenice Miloslav Černý.

Učitelé z vesnických škol tvrdí, že výuka v úzkých kolektivech má velký přínos. Starostové pak poukazují na to, že děti nemusejí dojíždět. Význam malých škol vnímají také lidé, kterých jsme se ptali nejen ve Velké Losenici, ale také v Sázavě, kde je malotřídka.

Malotřídky podle ministerstva mají své peníze jisté, změny systému financování se jich týkat nebudou.

autor: Daniel Burda
Spustit audio