Ani pírko. Na chovatelské trhy v Třebíči nemohou kvůli hrozbě chřipky slepice, holubi ani exoti

20. únor 2017
Zprávy z

Kvůli nařízení veteriánřů v souvislosti s ptačí chřipkou na území České republiky je zakázáno mimo jiné přepravovat opeřence. Trhy a výstavy se tak musí obejít bez veškerého ptactva. Je to příklad i pravidelných trhů v Třebíči, kam obvykle chodí stovky lidí. Klepce pro ptáky jsou ale prázdné a poklesl i zájem veřejnosti.

Slepice, holubi, exotiční ptáci. To vše bývá obvykle k vidění. Tentokrát ale ne. „Každý měsíc, pravidelně, místo kostela. Velká bída, teď tady nikdo není, jinak je tady 300 lidí,“ postekl si František Voltr, chovatel kanárů.

Své opeřence má doma, nikam s nimi nesmí. „Padesát let to dělám. Mladých mám kolem sta, kroužkoval jsem devadesát devět. A pořád to vysedá,“ konstatuje chovatel s tím, že není možné sehnat další chovný materiál a v neposlední řadě mu stoupají náklady. Exotické ptáky doma musí krmit.

„Prokrmuje se to. Když se toho nezbavíte a máte toho doma víc, tak musíte krmit, ztratíte na tom.“

Zatím jen králíci

Chovatelské trhy v Třebíči budou v příštích měsících pokračovat jen pro králíky. „V září nebo říjnu bývá výstava všech odborností, to jsou slepice, holuby, exoti. Jestli se to uskuteční, to nevíme, snad ano,“ doufá šéf třebíčských chovatelů Josef Souček.

Výstava bez holubů, Třebíč
autoři: mik , daz
Spustit audio