Ani po 14 měsících se u Knyku nepodařilo vyčistit přírodu po krádeži nafty z navrtaného potrubí

Ani po více než roce není vyčištěná půda po ekologické havárii u Knyku na Vysočině. Předloni tam zloději navrtali potrubí, ze kterého uniklo několik tisíc litrů nafty. Dnešní kontrolní den zástupců poškozené společnosti Čepro, vodohospodářů a dalších úřadů prokázal, že čištění pozemku bude pokračovat dalších několik měsíců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ani po 14 měsících se u Knyku na vysočině nepodařilo vyčistit přírodu po krádeži nafty z navrtaného potrubí

Ani po 14 měsících se u Knyku na vysočině nepodařilo vyčistit přírodu po krádeži nafty z navrtaného potrubí | Foto: Hana Mikulincová

Na asi hektarový pozemek vytekly na konci roku 2013 tisíce litrů nafty z navrtaného potrubí. Podle expertů je na místě stále potřeba zaměstnanec sanační firmy, který dohlíží na kvalitu podzemní vody. Jak dlouho bude obnova území trvat, zatím nejde odhadnout.

„Je to do určité míry věc přírody i technologie. Budeme schopni to říci po podzimu, až proběhne vegetační část roku. Celá oblast štičího rybníku a okolí je dnes na limitech. Řeší se jen část kopce,“ říká bezpečnostní ředitel společnosti Čepro Jiří Novák.

Havlíčkův Brod chce za poškození přírody u Knyku na Vysočině přes 80 tisíc korun. Škodu město uplatňuje na společnosti Čepro. Poškozená společnost Čepro zatím stanovila výši škody na více než 55 milionů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ani po 14 měsících se u Knyku na Vysočině nepodařilo vyčistit přírodu po krádeži nafty z navrtaného potrubí. Ukázal to dnešní kontrolní den, na kterém se byla podívat i naše reportérka

Město chce peníze hlavně na výsadbu nových stromů, upřesňuje místostarosta za KDU-ČSL Čeněk Jůzl:

„Asi 2300 nových sazenic. To dělá zhruba 80 tisíc. Další, v podstatě minimální škoda je ušlý zisk z nájmu. Štičí rybník je pronajatý rybářům a ti ho nemohli zhruba rok využívat.“

Podle odhadu vyteklo ze zloději navrtaného potrubí asi 100 tisíc litrů nafty, dělníci z místa odvezli přes 12 tisíc tun zeminy, odčerpali stovky kubíků vody.

Čtveřici zlodějů hrozí až pětileté vězení a úhrada škody. Před havlíčkobrodský okresní soud by měli předstoupit v půlce března.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme