Armáda na Vysočině potřebuje až sto záložáků. Nábory střelců, kuchařů a řidičů začnou na jaře

3. leden 2017
Zprávy z

Armáda v našem kraji potřebuje asi sto příslušníků do roty aktivních záloh. Sloužit by měli u Vrtulníkové základny v Náměšti nad Oslavou. Nábory začnou na jaře a podle vojáků jsou potřeba střelci, ale i skladníci a kuchaři. Člen aktivních záloh provádí svou činnost podobným způsobem jako dobrovolný hasič. K tomu se zhruba dvakrát ročně zúčastní měsíčního cvičení.

Vysočina má dvě roty aktivní záloh. Jedna funguje při Krajském vojenském velitelství v Jihlavě, druhá na náměšťské základně. Právě tam je k dispozici 100 tabulkových míst pro různé profese, dodává velitel 225. letky základny Aleš Cápal: „Jsou to odbornosti mechanizované. Jsou tam střelci, velitelé, zástupce velitelů. Je tam i odbornost proviantní – kuchaři, skladníci a řidiči.“

Samotný nábor proběhne na jaře. „Připravili jsme ukázky výcviku, který budeme se zájemci provádět. Půjde o střeleckou přípravu, zdravotnickou, přesun v terénu s mapou, komunikace po rádiu. Ukážeme jim zázemí základny, posilovnu, lezeckou stěnu.“

Aktivní záložák je podobný dobrovolnému hasiči

Členem aktivních záloh se může stát ten, kdo splní přijímací kritéria Armády České republiky. Nabídka ale zatím převyšuje poptávku a zájem veřejnosti příliš vysoký není.

Do záloh vstupují lidé převážně z přesvědčení a v touze bránit svoji zemi v případě válečného konfliktu nebo napadení.

Záložáci hrdinové

Prestiž aktivních záloh zvyšují i události, ke kterým se vojáci dostanou. Konkrétně Milan Mirek a Jan Jelec z Pěší roty Jana Kubiše při pamětním pochodu v Dukelském průsmyku zachránili muže, který zkolaboval. „Rozeběhli jsme se a okamžitě začali poskytovat pomoc. Jsem rád, že se to povedlo, že ta naše práce k něčemu byla.“ Oba za svůj čin dostali záslužný kříž třetího stupně.

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio