Až čtyři tisíce lidí ročně jezdí jihlavskou MHD bez jízdenky. A město neví, co s tím

30. srpen 2015
Zprávy z

Jihlavská městská hromadná doprava se potýká s velkým problémem – počtem černých pasažérů. Ročně jich podle informací dopravního podniku do autobusů a trolejbusů nastoupí až čtyři tisíce. Řidiči večerních a nočních spojů nechávají cestující nastupovat předními dveřmi, ani to ale nepomáhá. V polovičním Havlíčkově Brodě jich pro srovnání odhalí pouhých pět.

„Sedím na zastávce linky C a je 20:50 hodin. V jízdním řádu je spoj označený písmenem n, což znamená, že se nastupuje pouze čelními dveřmi. Je tu i skupinka mladých lidí s hlučnou muzikou a peprným slovníkem,“ hlásí z místa redaktorka Olga Štrejbarová, která nakonec do autobusu nastoupila. Mladíci ale ne, patrně si všimli mikrofonu.

„Normální lidi to pochopí, oni to nechtějí pochopit. To jsou ti nepřizpůsobiví. Snaží se do toho vozu dostat,“ říká řidič Pavel, který si nepřál zveřejnit celé jméno. Je vybaven slzným plynem a obuškem, do sporu se ale po osmnáctiletých zkušenostech za volantem nepouští.

Po dvou měsících fungování nočních spojů volali řidiči jihlavských autobusů policii nebo městskou policii asi deset krát. A to v případech, kdy ti, které řidič nepustil bez jízdenky, byli vulgární, kopali do dveří a oken a v jednom případě muž hodil lahev přímo na přední sklo řidiče. „To se úplně vysypalo,“ konstatuje Pavel.

Jihlava je v počtu černých pasažérů na Vysočině zcela výjimečná. Dopravní podnik tvrdí, že jich ročně zachytí asi čtyři tisíce. Poloviční Havlíčkův Brod ale jen pět.

Autobus MHD v noci, řidič má obušek a slzný plyn
autor: ost
Spustit audio