Brtnice bude mít obchvat. Kvůli stavbě dalšího bloku jaderné elektrárny v Dukovanech

11. září 2017
Zprávy z

Brtnice, na cestě z Jihlavy do Třebíče, bude mít silniční obchvat. Z hlavního tahu se odkloní u benzínové čerpací stanice, půjde přes vysoký most až za město zpět na silnici II/405. To vše kvůli stavbě dalšího bloku elektrárny v Dukovanech. Právě tudy totiž budou nákladní auta navážet komponenty budoucího reaktoru.

Obchvat Brtnice je v plánu minimálně 10 let. Kvůli přemostění velkého údolí ho ale dosud nikdo nechtěl zaplatit. V tomto případě by to měl být Kraj Vysočina, kterému patří silnice druhé třídy, která z Jihlavy do Brtnice vede. Město se ale patrně dočká obchvatu, který zaplatí stát.

Právě přes Brtnici totiž povede strategická trasa, po které budou auta navážet komponenty pro další blok jaderné elektrárny v Dukovanech.

Zastupitelstvo v Brtnici se stavbou souhlasí a to včetně obřího mostu, který bude vysoký 37 metrů. Na své schůzi to projedná Vláda, platit má Statní fond dopravní infrastruktury.

První nákladní auta by měla kolem Brtnice projet v roce 2029, tedy za dvanáct let, ale pouze za předpokladu, že se energetická společnost ČEZ rozhodne Dukovany rozšiřovat.

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio