Bývalý starosta Fryšavy na Žďársku, která čelí astronomické pokutě, jakákoli obvinění odmítá

27. červen 2016
Zprávy z

Fryšava se může stát jednou z nejzadluženějších obcí v České republice. Vesnici se čtyřmilionovým rozpočtem hrozí více než dvacetinásobná pokuta. To vše za údajné porušení pravidel při stavbě kanalizace. Práce probíhaly za bývalého starosty Josefa Fialy, který ale jakákoli nařčení odmítá.

Případ šetří policie, finanční zpráva i Státní fond životního prostředí.

Spor se vede o to, jestli je všechna kanalizace, která je v projektové dokumentaci, skutečně hotová. Současný starosta Mojmír Humlíček si není jistý. Nakonec to prokázal i posudek, který si nechala udělat soudní znalkyně. Zjistil, že potrubí nevede tak, jak podle dokumentace má. Uvádí to ve znaleckém posudku, který máme k dispozici.

Čtěte také

Dalším předmětem nesrovnalostí se příjezdová cesta k čistírně odpadních vod, která podle Humlíčka připomíná spíš bahnitý úvoz než klasickou zpevněnou komunikaci.

Bývalý starosta se brání

Český rozhlas při natáčení původní reportáže oslovil i bývalého starostu Josefa Fialu. Ten ale rozhovor odmítl, s tím, že spolupracuje pouze s vyšetřujícími orgány. Teď ale k rozhovoru svolil a brání se.

„Zakázka kanalizace a čističky byla provedena přesně podle projektové dokumentace a schválených změn. Technický dozor se zúčastnil všech čtyřiceti osmi kontrolních dnů. Někdo záměrně šíří nepravdy o chybějících kanálech. Vše bylo v pořádku a doloženo doklady, tyto však někdo kontrolním orgánům cíleně zadržuje. Rovněž cesta byla postavena jako zpevněná v souladu se schválenými změnami úprav podloží. Hysterie kolem absurdní pokuty je jen zástěrkou pro pomstu mých předchůdců a odpůrců,“ řekl Českému rozhlasu Josef Fiala.

autoři: mik , Andrea Kratochvílová
Spustit audio