Část Lučice na Havlíčkobrodsku se bouří proti rallye. Auta tam budou jezdit o víkendu

12. říjen 2017
Zprávy z

O nadcházejícím víkendu se v okolí Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku koná Rallye Světlá. Rychlé vozy pojedou mimo jiné přes obec Lučice. Část obyvatel se ale proti tomu vzepřela. Mají obavy o svou bezpečnost. Zastupitelstvo ale souhlasilo a závody se mohou konat.

„My bydlíme tady za tou zatáčkou. Když z té zatáčky blbě vylétne, je nu nás na dvoře,“ stěžuje si Kateřina Kroufková, která kvůli rallye sháněla podpisy na petici.

O celé věci rozhodovalo obecní zastupitelstvo v Lučici, které jen těsnou většinou dalo souhlas k průjezdu rychlých automobilů. „To je taková věc, kdy se to zastupitelstvo pohádá,“ říká v úvodu starostka Petra Vrzáková. „I z toho zápisu je patrné, že to bylo čtyři ku třem. Je tady část, která nechce, část která chce.“

Zátarasy a pásky

Pustit rychlá auta rallye do obce není úplně snadné. „Máme tady zátarasy, pásky,“ ukazuje Kateřina Kroufková, která sehnala na petici přes sedmdesát podpisů.

„Když jsme povolili rallye, zavolal mi jeden člověk, že mu to vadí,“ dodává starostka Vrzáková.

Rallye Světlá pořádá Zdeněk Secký. Odpor proti průjezdu v Lučici nechápe. „Už jsem udělal 36 soutěží a do dnešního dne žiju v tom, že to dělám pro lidi.“

Pořadatelé mají veškerá úřední povolení a v sobotu závody proběhnou tak, jak byly naplánované.

autoři: vpo , mik
Spustit audio