Část zaměstnanců uranových dolů v Rožné má práci v nové továrně v Bystřici Cooper Standard

14. září 2017
Zprávy z

V Bystřici nad Pernštejnem bouchalo šampaňské. Otevírala se slavnostně nová pobočka nadnárodní společnosti Cooper Standard. Postupem času v něm bude vyrábět brzdové a palivové vedení do aut světových značek až 500 zaměstnanců.

Vedení firmy i bystřická radnice ujišťují, že mezi nimi bude mnoho lidí z okolí, kteří ztratili práci při útlumu těžby uranu. Několik desítek už se jich prý školí ve Žďáře, kde má Cooper Standard výrobu už 17 let.

Pro mladého inženýra fyzikální chemie Tomáše z nedaleké Rožné otevření nové výroby nadnárodní společnosti trochu paradoxně znamená, že nemusí hledat práci ve světě, ale může zůstat doma. Když se dozvěděl, že firma Cooper Standard přijímá nové zaměstnance, neváhal: „Rozhodl jsem se ze dne na den. Vedla mne k tomu hlavně dostupnost práce i slušné peníze.“

Otevření továrna Cooper Standard v Bystřici nad Pernštejnem, zaměstnanec

Když se kdysi vydal na studium fyzikální chemie do Pardubic, vůbec nečekal, že najde uplatnění někde blízko Rožné. Nechce prý tvrdit, že se ještě nevydá za lepším někam do světa, ale připouští, že taková pracovní příležitost, jakou teď dostal, určitě zvyšuje pravděpodobnost, že zůstane na rodné Vysočině.

autoři: vpo , mik
Spustit audio