Čechy a Vysočinu odpoledne zasáhnou silné bouřky, hrozí zatopení sklepů

Od západu zasáhnou Českou republiku silné bouřky. Meteorologové vydali výstrahu, která platí od dnešních čtrnácti hodin až do zítřejší šesté hodiny ranní. Bouřky můžou ojediněle doprovázet přívalový déšť, kroupy a nárazy větru. Přívalový déšť by mohl zatopit sklepy, vítr zase odnést volně položené předměty nebo zahradní nábytek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

déšť - bouřka

déšť - bouřka | Foto: Fotobanka stock.xchng

Ve 14 hodin bylo téměř na celém území Česka jasno až polojasno, v západní polovině Čech pak oblačno až zataženo, v podhůří Šumavy se vytvořily první bouřkové mraky.

„Bouřky se teď vyskytují na Strakonicku, Klatovsku a jihovýchodně od Českých Budějovic. Vývoj dalších bouřkových mraků bude během odpoledne pokračovat. Nejvýraznější budou později odpoledne a večer,“ říká meteorolog Jaroslav Rosa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Meteorologové varují před silnými bouřkami. Výstraha platí až do zítřejšího rána. Více s meteorologem Jaroslavem Rosou

„Potom lze očekávat v západní polovině Čech avizované silnější bouřky, které budou doprovázeny přívalovým deštěm i s úhrnem kolem 30 milimetrů za hodinu, ojediněle kroupami a nárazy větru kolem 70 kilometrů za hodinu,“ dodává.

Bouřky potom budou postupovat nad Českomoravskou vrchovinu a během noci budou slábnout. Srážky, které budou doprovázet bouřky, mohou být místy velmi vydatné a budou doznívat až do zítřejšího dne.

V úterý se pak očekává oblačno až zataženo, na většině území s deštěm nebo přeháňkami, místy i s bouřkami. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 19 až 23 stupňů, na severovýchodě území až na 25 a na jihu a západě Čech bude kolem 17 stupňů.

Bouřky přinese studená fronta, která se nad naše území přesune od západu z Německa.

Výstraha platí pro Prahu a kraje Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Liberecký, Ústecký a Kraj Vysočina od dnešních 14 hodin do zítřejších šesti hodin ráno.

Přívalový déšť může ojediněle vést k zatopení níže položených míst a sklepů. Pro omezení škod nárazovým větrem radí meteorologové zajistit okna, dveře a odstranit nebo upevnit volně položené předměty, jako jsou zahradní nábytek či slunečníky.

Výstraha před bouřkami | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme