Celoživotní vlásenkářka se chtěla k řemeslu ještě jednou vrátit. V rámci Ježíškových vnoučat se to povedlo

5. listopad 2017
Zprávy z

Projekt Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata má jasný cíl – umožnit starým často opuštěným lidem vyslovit vánoční přání a to pak také splnit. Nebývají to velká přání, spíš skromné dárky a zážitky. Právě osobní zážitek si přála také paní Anička Matalová z domova ve Ždírci. Celý život pracovala jako vlásenkářka a ještě jednou si to chtěla zopakovat.

Reportérka Olga Štrejbarová proto vzala paní Aničku a její kamarádku, kadeřnici Helgu, do Horáckého divadla v Jihlavě k vlásenkářce Zdeně Černé.

„V Janáčkově opeře a baletě, tam jsem nasazovala paruky, příčesy nebo copy. A bavilo mě to moc,“ říká srdečně paní Anička. To už sedí v místnosti plné vlasů, paruk, knírů a vousů a ze svého kolečkového křesla všechno se zájmem sledují. Ve dveřích se střídá jeden herec za druhým, právě se totiž připravují na muzikál Adéla ještě nevečeřela.

Na křeslo usedá herečka Jitka Schreiberová. „Je to jako jízda na kole, to se nezapomíná,“ vtipkuje herečka. „Ta vlásenka je pořád stejná, pichlavá,“ glosuje Anička.

Vlásenkářka Anička Matalová

Všechno sleduje vlásenkářka Horáckého divadla v Jihlavě Zdena Černá. „Já jsem ráda, že to takhle proběhlo, jednou to třeba budu chtít sama, znovu se sem vrátit,“ říká.

Vlásenkářka Anička Matalová
autoři: mik , ost
Spustit audio