Cenu Olgy Havlové za pomoc druhým převzala Olga Joklová mladší

Cenu Olgy Havlové letos získala Olga Joklová mladší z Jihlavy. Přestože sama zápasí s takzvanou nemocí motýlích křídel, naplno pomáhá i ostatním. Právě osobnosti, které se i přes svůj handicap věnují práci pro potřebné, oceňuje každoročně Výbor dobré vůle Olgy Havlové.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cenu Olgy Havlové za rok 2015 převzala Olga Joklová mladší

Cenu Olgy Havlové za rok 2015 převzala Olga Joklová mladší | Zdroj: ČTK

Olga Joklová si převzala cenu v zaplněném sále za potlesku několika stovek lidí. Od malička trpí vrozeným genetickým onemocněním.

Přesto spolu s maminkou už 11 let spolupracuje s charitativní organizací Debra. Jako dobrovolnice šíří osvětu o nemoci motýlích křídel a pomáhá pacientům, kterých je v Česku kolem tří stovek.

„Je to určité zadostiučinění pro člověka, který nemůže pracovat. Mohu mluvit o této nemoci otevřeně a nestydím se za to, že ji mám. Je to zadostiučinění, protože to pomáhá i ostatním postižením,“ řekla Olga Joklová.

Nemoc motýlích křídel je vrozené genetické onemocnění. Základním příznakem nemoci je tvorba puchýřů po celém povrchu těla, postihuje také sliznice, trávicí trakt, dechové nebo vylučovací ústrojí. V Česku trpí touto nemocí asi 300 lidí.

Porota má několik členů, kteří zastupují různé skupiny podle typu postižení. Letos porotci vybírali ze šesti kandidátů. Podle ředitelky Výboru dobré vůle Mileny Černé byla oceněná Olga Joklová jasným favoritem.

„Má pověst člověka, který spíše rozdává radost, než aby vzbuzoval soucit. To není úplně běžné u lidí, kteří mají hendikep. Když jsme s ní udělali interview, tak jsme zjistili, že se jedná o člověka neobyčejně vzácného.“

Výbor dobré vůle uděluje takové ocenění už od roku 1995. Cílem je hlavně upozornit na život zdravotně postižených, kteří i přes svoji nemoc pomáhají ostatním.

Jako každý rok byla i letos hlavní cenou bronzová plastika akademického sochaře Olbrama Zoubka s názvem Povzbuzení.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme