Češi mají nejraději vanilkovou. Zmrzliny snědí méně než ve většině evropských zemí

19. červenec 2017
Zprávy z

Češi mají nejraději vanilkovou zmrzlinu. Přednost před jinými zmrzlinami jí v anketě pro regionální Deník dala čtvrtina respondentů. Na druhém místě skončila čokoládová příchuť, kterou by zvolilo téměř dvacet procent z více než tisícovky dotázaných.

Průměrná spotřeba zmrzliny v Česku je podle Potravinářské komory zhruba kolem tří litrů na osobu. Je to o hodně méně než ve většině evropských zemí, píše regionální Deník. Asi 40 procent celkového prodaného objemu tvoří točené zmrzliny.

Podíl točených zmrzlin ale stále roste. „Na tomto trendu se mohou podílet teplá léta a zvýšení dostupnosti točených zmrzlin,“ řekla Deníku mluvčí komory Dana Večeřová.

Zmrzlináři se pak při výběru příchutí řídí i počasím. Pokud teploty nepřevýší 20 stupňů Celsia, volí nejčastěji čokoládovou nebo pistáciovou.

V horkých dnech jsou to ovocné příchutě. Obvykle jahodová, pomerančová, malinová nebo višňová, informuje Deník.

Nevýhodou točené zmrzliny může být hygienické hledisko. Čištění strojů v případě točených zmrzlin je náročnější než servírování kopečků z plastových obalů od výrobce. Pražští hygienici loni od dubna do července provedli v metropoli 49 kontrol zmrzlin a ledových tříští, uvádí Deník. V šesti prodejnách nařídili sanitaci provozovny. Ve dvou případech dostali prodejci pokutu.

autoři: ako , iROZHLAS.cz
Spustit audio