České muže trápí stále horší kvalita spermatu, jako dárce jich neuspěje osm z deseti

Muže na Vysočině trápí špatné sperma. Registrují to hlavně centra asistované reprodukce, která většinu z dárců musí posílat domů. Zatímco kampaň pro získání dárkyň vajíček přinesla úspěchy a ženy přicházejí darovat stále více, špatná kvalita spermatu je problém, který zatím nemá řešení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum asistované reprodukce v ÚPMD

Centrum asistované reprodukce v ÚPMD | Foto: Filip Jandourek

Centrum asistované reprodukce je místo, kde vzniká život a naděje rodičů, kteří nemohou počít dítě bez pomoci lékařů. Odběrová místnost je ale velmi málo využívaná.

Zatímco dárkyň vajíček přibude zhruba pět do měsíce, u dárců spermatu je podle vedoucího lékaře Michala Škurly situace o poznání horší:

Přehrát

00:00 / 00:00

O špatné kvalitě spermií natáčela redaktorka Olga Štrejbarová

„Zájem je bohužel významně menší. I když jsme se snažili dělat osvětu, není velký. Bohužel situace je taková, že nám velká většina zájemců neprojde. To procento se pohybuje kolem osmdesáti až devadesáti.“

Seznam dárců je velmi krátký. Ročně přijde do centra asistované reprodukce v Jihlavě zhruba 20 zájemců, kteří chtějí darovat sperma.

„Je to dost málo. Z toho ještě musíme hodně odmítnout, protože nesplňují základní parametry,“ říká laborantka Iva Prokopová. Troufat si na jiné požadavky, jako například muže vysokého nad 180 centimetrů, je podružné.

„Tady v těchto barelech je tekutý dusík, ve kterém se vzorky při skoro minus 200 stupních uskladňují. Použitelnost je minimálně 30 let. Pak muži chodí pravidelně, aby se nashromáždila nějaká zásoba," vysvětluje laborantka.

Centrum asistované reprodukce v ÚPMD | Foto: Filip Jandourek

Zásoba je podle Michala Škurly opravdu malá. Někdy musí spoléhat na kolegy z jiných krajů:

„Sanus má centra ještě v Pardubicích nebo Hradci Králové, takže když nastane krize, tak si pomůžeme. Vzorečky si nějakým způsobem dopravíme.“

Parametry se za posledních několik let natolik zhoršily, že museli lékaři upravit normy spermiogramu - slevit z nároků.

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme