Chobotničky pro předčasně narozená miminka plete mladá maminka v Hladově

6. srpen 2017
Zprávy z

V Hladově na Jihlavsku vznikají chobotničky pro nedonošená miminka. Plete je mladá maminka. Hračky od ní pomáhají dětem, aby si netahaly za hadičky, na které jsou připojeny a které jsou pro ně životně důležité. Chapadel už dobrovolnice Lenka Vomelová upletla desítky.

Chobotničky míří do jihlavské nemocnice. „Je tam kulatá hlava, může tam být nějaká dekorace, čepice, klobouček, kytička, a osm chapadýlek. Vypadá to vlastně jako zakroucená šňůra u starých telefonů,“ popisuje Lenka Vomelová.

Chapadýlka jsou pro nedonošená miminka nejdůležitější. „Ony se jich chytají a napodobuje to vlastně pupeční šňůru, takže se díky tomu cítí klidně, v pohodě,“ vysvětluje.

Svou roli hraje ale i obličej hraček. „Miminka se fixují na oči. I na těch malých chobotničkách hledají oči, je to pro ně záchytný bod,“ dodává Lenka Vomelová.

Celkem vyrobila už kolem třiceti chobotniček. Většina z nich našla uplatnění právě v nemocnici, další darovala kamarádům. Jednu upletla také pro svého syna. „Neustále mi je bral, tak jsem mu musela udělat taky jednu větší,“ směje se.

Chobotničky Lenka Vomelová, stejně jako ostatní dobrovolníci, kteří se do akce zapojili, háčkuje z příze ze stoprocentní bavlny. Důvodem je vyváření hraček. Pokud by se chtěl někdo do akce zapojit, může se obrátit na jihlavský dobročinný spolek Maják svítí pro vás.

Lenka Vomelová vyrábí chobotničky pro předčasně narozená miminka
autor: Lucie Maxová
Spustit audio