Chráněný hřib z Opatova na Třebíčsku zmizel. Neznámý houbař ho odnesl

17. září 2017
Zprávy z

Sbírat by měl houbař jen to, co zná. A nejen kvůli tomu, aby mu nebylo zle. Ale také proto, aby nenapáchal velké škody. Jako třeba houbař v Opatově, který snědl chráněný hřib královský.

Na hrázi u rybníka v Opatově rostl schovaný pod listím a větvičkami. Přesně tak, jak se ho snažila chránit rodina Mansfeldova. Vzácný hřib, podle mykologů pravděpodobně jediný v kraji, zmizel před pár dny.

„Minulý pátek tady ještě byl, bohužel nevydržel. Někdo ho vzal. Doufal jsme, že vám ho ještě ukážu, ale pozdě,“ stojí nad místem v okolí dubů Tomáš Mansfeld, který s bratrem Davidem a tátou Adolfem hřib sami hlásili mykologům. Ti jim původně nechtěli věřit. Museli poslat fotku houby, aby rozčarovaní znalci hub naznali, že ač je to v takové nadmořské výšce vzácné, je to skutečně on.

Hřib královský, Opatov, Třebíčsko
Hřib královský, Opatov, Třebíčsko

„Syn právě říkal, že by to chtělo tam dát nějakou ceduli, s tím, jak hřib královský vypadá a že je chráněný. A že jsou za to taky dost velký pokuty, když by je někdo chytl,“ říká Adolf Mansfeld. Jenže podle mykologů se podobné štítky vyvěšují pouze na místech, kde roste větší množství chráněných hub.

Hřib královský je sice houba jedlá, ale hlavně velmi vzácná, takže se nesmí sbírat pro kuchyňské využití. Za sběr nebo činnost vedoucí k zániku tohoto zákonem chráněného hřibu hrozí pokuta ve výši až 50 000. Řadí se mezi zvláště chráněné druhy a má své místo v Červeném seznamu hub České republiky. O jeho nálezech je dobré informovat mykologická pracoviště. Tak jak to udělala rodina Mansfeldových z Opatova u Třebíče, která věří, že příště budou v ochraně narůžovělého krasavce úspěšnější.

autor: ost
Spustit audio