Chybějící hřiště i parkoviště. Obyvatelé nejmladšího havlíčkobrodského sídliště Výšina si stěžují

15. listopad 2016
Zprávy z

Havlíčkobrodskému sídlišti Výšina, kde žije asi tři tisíce lidí, chybí dětská hřiště i parkoviště. Tamní obyvatelé, především rodiče menších dětí, dávají o sobě vědět. Radnice má plány, ale zatím pouze na papíře. Sídliště Výšina vznikalo na konci 80. a začátku 90. let minulého století.

„Rozhodně tady chybí dětské hřiště,“ říká mladá maminka s dvěma dětmi. Za zábavou musí chodit do města, víc jak půl kilometru daleko. U sídliště je základní škola Nuselská, kde také není adekvátní hřiště. „U školy se o dětském hřišti uvažuje pětadvacet let a do dneška tam není.“

Další problém obyvatel sídliště je parkování. Přes den lze auto odstavit, odpoledne ale téměř nikdy. „To ani nejde komentovat, protože tady není kde,“ dodává oslovená žena.

Nejmladší sídliště

Výšina je v podstatě nejmladším sídlištěm v Havlíčkově Brodě. V době, kdy se stavělo, kapacita parkovišť stačila, dodává místostarostka Ivana Mojžyšková (ČSSD): „Bylo tam asi pět malých pískovišť, u toho byly větší herní prvky. Všechno zestárlo. A to sídliště bylo pořád jako nové, tak i ty prvky se tam neobnovovaly.“

Plány na další roky

Vedení havlíčkobrodské radnice má na příští roky plány. Chce postavit parkoviště, nové hřiště a využít také plochou střechu školy. „Na tu střechu by se vybudovalo sférické kino s možností 3D projekcí. Děti by měly možnost mít zajímavou výuku všeho možného,“ dodává místostarostka.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio