Čtveřice mladých mužů ze Žďáru má své vlastní pivo. A teď sní o pivovaru

24. duben 2015
Zprávy z

Parta mladíků ze Žďáru nad Sázavou se dala do vaření piva. První zkušební nápoj vyráběla v obyčejné domácí varně, která vznikla v bývalé černé kuchyni. Indikátorem chuti má být názor veřejnosti. Společně už teď sní o vlastním pivovaru přímo ve Žďáře.

Varna není přímo ve Žďáře, ale v blízkých Počítkách. „Když jsme se sešli poprvé, tak tady byla úzká chodbička a všude, až nahoru, byly věci,“ vzpomínají v dnes už zařízené varně na úplné začátky Jakub Skořepa a Jiří Moučka.

První výroba proběhla někdy začátkem června

„Tu varnu jsme sháněli postupně, sháněli jsme hrnce, lednici, mrazák,“ vypráví Jakub Skořepa a pokračuje: „Loni v létě někdy začátkem června proběhl první var. Pivo dozrálo řekněme za měsíc. Bylo uvařené z koncentrátu a nedopadlo to úplně špatně. Teď s odstupem času bychom to ale pozitivně nehodnotili,“ pokračují Michal Pecka a Jiří Moučka.

Skupina mladíků vyrábí u Žďáru nad Sázavou vlastní pivo

Vaření piva mladíky ze Žďáru nad Sázavou chytlo natolik, že se rozhodli uvařit pivo, které bude možné nabídnout veřejnosti. Podle metody tzv. létajícího pivovaru si svůj zlatavý mok nechali vyrobit v komerčním pivovaru v Jihlavě.

Debata proběhla také o názvu piva. „Bylo to trochu složitější. Původní název byl Pětipes, což se s námi táhne od střední školy, nicméně by to asi hodně lidem nedávalo smysl. Tak jsme se přes další název Vlkodlak dostali až k Mazanému lišákovi,“ vysvětluje Jakub Skořepa.

autoři: mik , Martina Kovaříková
Spustit audio