Dálnice D1 bude v sobotu a neděli v noci několikrát krátkodobě neprůjezdná

Neuvěřitelných deset uzavírek musejí projet řidiči na první stovce kilometrů dálnice D1. Jedna z nich dokonce v noci na sobotu a na neděli na desítky minut úplně zastaví provoz. Tentokrát nejsou připraveny objízdné trasy, protože stavba mostů v okolí 70. kilometru zastaví dopravu jen na zhruba dvacet minut a to každou noc třikrát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba mostu na 107. kilometru dálnice D1 u Jihlavy

Stavba mostu na 107. kilometru dálnice D1 u Jihlavy | Foto: Hana Mikulincová

Na zdržení se musí připravit všichni řidiči, kteří po D1 pojedou mezi jednou hodinou po půlnoci a zhruba pátou hodinou ranní. Tři patnáctiminutová zastavení provozu jsou na sobotu i neděli plánována ve stejných časech.

„Vždycky od jedné hodiny do čtvrt na dvě bude první uzavírka, od tři čtvrtě na tři do tří hodin druhá a od půl páté do tři čtvrtě na pět třetí,“ říká vedoucí dálničního oddělení Bernartice Pavel Holejšovský.

Podle vedoucího stavby Borka Růžka ze společnosti Colas jsou tyto čtvrthodiny bez aut bezpodmínečně nutné k tomu, aby dělníci pomocí velkého jeřábu mohli bezpečně usadit tři mostní nosníky nad dálnici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dálnice D1 bude během víkendu v krátkých intervalech uzavírána. O přesných časech informuje redaktorka Eva Kézrová

„V noci z pátka na sobotu budeme přibližně na kilometru 67,5 první nosník osazovat v jednu hodinu ráno. Uzávěra dálnice by měla trvat přibližně čtvrt hodiny,“ popisuje.

V sobotu se dělníci posunou o kousek dál, na zhruba 70. kilometr D1, a v neděli nad ránem vyroste nový most i tam. Protože v těchto hodinách nejezdí ani po D1 hodně aut, není připravena žádná objízdná trasa.

Pavel Holejšovský ze svých dlouholetých zkušeností odhaduje, že kolona stojících aut nebude ani z jedné strany příliš dlouhá. „Předpokládáme zhruba 1,5 až dva kilometry. Z praktických zkušeností vyvozuji, že do deseti minut by měla být kolona rozjetá a obnoven provoz v normálním režimu,“ míní.

Přesné zprávy o dění přímo na dálnici bude přinášet Zelená vlna. Vysílá nepřetržitě, v noci z Národního dopravního informačního centra. Díky tomu má podle vedoucího redakce Zelené vlny Jana Říhy takzvaně z první ruky informace o tom, kdy je dálnice průjezdná a kdy se naopak chystá její zavření.

„Zelená vlna v Národním dopravním informačním centru bude chtít říct řidičům, jak to tam vypadá, takže budeme v pravidelných časech vstupovat do vysílání Radiožurnálu,“ informuje Říha.

Zastavit v noci dálniční provoz není vždycky úplně jednoduché. I ze strany policistů to chce trochu odvahy, ale když budou řidiči pozorní, pak ani nucené zastavení v úzkých pruzích současné uzavírky nemusí znamenat problém. Policie provoz zpomalí a pak úplně zastaví. Řidiči budou mít navíc informace na dopravních portálech po celé D1.

Po osazení mostů zbývá dělníkům už jen závěrečná betonáž a do listopadu by modernizace dálnice mezi Loktem a Hořicemi měla být definitivně hotová.

Eva Kézrová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme