Desítky lidí z Nového Města přepisují kroniku

11. srpen 2011

Nové Město na Moravě spustilo neobvyklou akci: přepisování kroniky veřejností. Všech devět dochovaných svazků posílá zájemcům a slibuje jim, že pokud budou dostatečně výkonní, dočkají se štědré odměny.

Do přepisování kroniky se už zapojilo asi 50 lidí. "Nejvýkonnější přepisovatelka zatím dodala asi 200 stran," chlubí se Eva Kulková, která akci technicky zajišťuje. "Posílám lidem oscanované stránky kroniky," vysvětluje.
Do přepisování se pustila také studentka Petra Fuksová. "Baví mě to, zajímám se o historii," říká s tím, že zatím s překladem až na výjimky neměla problémy. "Trochu jsem se potýkala se zkratkami před některými jmény. Nakonec mi došlo, že je to soudruh a soudružka," směje se. Právě s přepisováním svazků, které pocházejí z dob komunistické totality, se lidé občas dobře pobaví. "Lidé na to, co přepíší, často reagují. Je vidět, že nad tím přemýšlí. To bylo naším cílem - přitáhnout veřejnost k historii města," dodává Kulková s tím, že jeden muž poslal přeložených pět stran jako "pětistránku" po vzoru komunistické pětiletky. U některých pasáží ale naopak přepisovatele spíš zamrazí v zádech. "Jsem zvědavý, co lidé najdou v kronikách z 60. a 70. let," říká starosta Michal Šmarda. Na ty nejlepší přepisovatele čekají hodnotné ceny včetně přenosného počítače - netbooku.

autor: Daniel Burda
Spustit audio