Do Česka přiletí druhá skupina křesťanských uprchlíků z Iráku

Do Prahy dnes přiletí druhá skupina křesťanských uprchlíků z Iráku. Jde o deset dospělých a dvanáct dětí. Z pražského letiště zamíří opět do rekreačního střediska Okrouhlík nedaleko Jihlavy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo

Letadlo | Foto: Fotobanka Pixabay

„Skupina bude na tomto místě žít zhruba dva měsíce. Projde kolečkem různých integračních aktivit, kdy se budou učit českou řeč, základy fungování naší kultury i jak funguje společnost a úřady,“ popsal Vojtěch Jurásek z Nadačního fondu Generace 21, který se stará o jejich přesídlení.

Po zhruba dvouměsíčním pobytu ve středisku na Vysočině by se měly rodiny dočasně přestěhovat do bytů, které jim nabídly farnosti a různá sdružení. Tam zůstanou další zhruba čtyři měsíce do udělení azylu.

Uprchlíci z Iráku měli problémy se vstupní prohlídkou, lékaři v Jihlavě je odmítli vyšetřit

Číst článek

Nadační fond plánuje z uprchlických táborů na Blízkém východě pomoct celkem 153 křesťanům, především rodinám s dětmi. Jejich přesídlení v prosinci schválila vláda. Před zhruba dvěma týdny přiletělo z Iráku do Česka prvních deset křesťanských uprchlíků.

„Až tady budou všichni, tak bude důvod ke gratulaci, budou zachráněni. Na druhou stranu to teprve začíná, ta roční práce, celý ten integrační proces,“ poznamenal už dříve ředitel nadace Jan Talafant.

Věra Pfeifferová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme