Do konce roku má mít každý kotel revizi. Odborníků je ale málo a lidé to nechávají na poslední chvíli

9. listopad 2016
Zprávy z

Do konce kalendářního roku 2016 by měl každý kotel, využívaný k domácímu vytápění, vidět speciální revizor. Nařizuje to zákon. Obec má pak právo kontroly a také může rozdávat vysoké pokuty. Kdo ale povinnost zanedbal, má problém, protože odborníků je málo a nemají čas. Jen na Třebíčsku jde o stovky kotlů, které je třeba zkontrolovat.

Kupříkladu Pacalovi z Trnavy na Třebíčsku mají svůj les a topí dřevem. Navíc i jejich porost napadl kůrovec a tak mají dřeva na topení dostatek. „Je to pracný, ale jde to,“ konstatuje Václav Pacal starší. V Trnavě je zavedený plyn, i přesto lidé topí dřevem. „Plyn jde nahoru, dřevo máme svoje, tak topíme dřevem,“ dodává Václav Pacal mladší.

Máme svůj kotel, na uhlí i dřevo, pokračují otec se synem Pacalovi. „Je celolitinový. Litina má větší životnost než ocel a snad to bude odpovídat těm parametrům, které jsou potřeba ke kontrolám.“

Revizora jsme zatím neměli

O nutné revizi kotle v Trnavě na Třebíčsku slyšeli, zatím tam ale nebyl. „Ptal jsem se tady v okolí, taky v práci, zatím tu ale nebyl,“ dodává Václav Pacal mladší.

Jen na Třebíčsku se kontroly kotlů na tuhá paliva týkají až třetiny rodinných domů. Plyn je totiž stále nepoměrně dražší než vlastní dřevo v lese. Navíc kůrovcová kalamita donutila majitele více kácet a tak o palivové dříví není nouze. Ovšem oslovení revizoři nemají čas, mají totiž velkou poptávku.

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio