Do Žďáru míří mladí křesťané, bude jich šest tisíc

14. srpen 2012
Zprávy z

Do Žďáru nad Sázavou dnes začnou přijíždět mladí věřící z celého Česka. Ve městě začíná 5. Celostátní setkání mládeže, které se do města vrátilo po deseti letech. Křesťanské akce se má zúčastnit skoro deset tisíc lidí. V ulicích tak až do neděle bude plno.

Setkání potrvá až do neděle a na programu jsou duchovní a vzdělávací akce, koncerty i sport. Podle hlavního organizátora Jana Balíka, ředitele Sekce pro mládež České biskupské konference, má setkání i praktický význam - účastníci najdou nové přátele. "Potom když jsou studovat nebo pracovat do jiného města, nemusejí se tam pohybovat jako nějací neználci. Proto máme i trička, podle kterých se poznají," vysvětluje.

Celostátní setkání mládeže. Žďár nad Sázavou 2012

Přípravy trvaly přes rok a na organizaci se podílí 750 dobrovolníků - mezi nimi i Markéta. "Užila jsem si setkání v Madridu (loni se tam uskutečnila akce Světové dny mládeže - pozn. redakce), tak teď chci, aby si to užili jiní," řekla Regionu. Mladí lidé se mohou stále hlásit, stačí přijít na centrální recepci, která je na Střední průmyslové škole. Právě ve školách bude asi šest tisíc mladých věřících ubytováno. V sobotu za nimi pak přijedou na návštěvu také rodinní příslušníci, kterých mají být asi tři tisíce.

5. Celostátnímu setkání mládeže se věnují i dnešní Události regionu po 13. hodině, na webu pak najdete i jejich záznam.

autor: Daniel Burda
Spustit audio