Domek v Sokolíčku u Stonařova na Jihlavsku skrýval tajemství. Bezmála sto let starou kroniku

10. říjen 2017
Zprávy z

Bez jediného roku 100 let starou kroniku skrýval rodinný domek v Sokolíčku u Stonařova. Našla ji tam rodina zesnulého majitele domu. Sešit s prvním zápisem z října 1918 jsme ukázali jihlavskému archiváři Ladislavu Vilímkovi, kterého nález evidentně potěšil. Sám, řekl, že takových kronik mnoho není.

„Je to zajímavé, protože spousta kronik někde skončila, nevíme vůbec kde. Pak jsou tady kroniky, které jsou u těch kronikářů, kteří by se jich se slzami v očích zbavovali, protože je považují za své dítě,“ řekl Ladislav Vilímek.

„Je to báječná věc. Je tam osmnáctý rok (pozn. redakce: rok 1918), takže to jsou kroniky, které začali psát Češi. Pokud si vzpomínám, tak bylo tam smíšené obyvatelstvo, bude jistě zajímavé se do toho podívat.“

Statek v Sokolíčku není zdaleka jediný, který podobné poklady skrývá. „Pokud něco takového najdete, můžete je dát do muzea nebo archivu. Archiv se ale specializuje na tyhle tisky, muzeum je spíš pro trojrozměrné předměty,“ radí Ladislav Vilímek dalším případným nálezcům.

Kronika, Sokolíčko
Kronika, Sokolíčko
autoři: mik , ost
Spustit audio