Domovy pro seniory mívají pořadník pro lidi s demencí. Mohou čekat i víc než rok

3. únor 2018
Zprávy z

Starých lidí s demencí podle statistik na Vysočině přibývá a jejich potomci často řeší, kdo se o rodiče nebo prarodiče postará. Domovy pro seniory, podle informací Českého rozhlasu, mívají pořadníky a výjimkou není stovka zájemců. Duševně nemocní tak často končí v psychiatrických nemocnicích.

„Teď momentálně máme v evidenci 455 žádostí,“ řekla Českému rozhlasu vedoucí sociálního úseku domova pro seniory ve Ždírci u Polné Eva Josífková.

Vždy záleží, odkud daný žadatel pochází, v jaké je sociální situaci a také jestli je momentálně v nemocnici. Čekací doba může být několik měsíců nebo i rok.

Jsem sám, nezvládl bych to

Je to příklad i pana Zdeňka, který má svou maminku právě v domově ve Ždírci. „Maminka byla v Košumerku, tam jí začali dávat plíny a to nebylo zvladatelný,“ říká.

„Bydlela ještě v baráku, tam jsou schody, já bych ji nezvládl. Jsem sám a myslel jsem, že bych si ji nechal, nezvládl bych to ale.“

Pan Zdeněk měl štěstí, jeho žádost o umístění maminky do domova vyřídili relativně rychle. „Jinak nevím, jestli by ji vzali na tu psychiatrii. Tam ale také jednou bude plno.“

Nemocnice, psychiatrie, domov

Cesty starých lidí s demencí jsou různé. Někteří zůstávají doma v péči svých nejbližších. Spousta rodin to ale z různých důvodů nezvládne. Pak končí v nemocnicích, v psychiatrických nemocnicích nebo v domovech se speciálním režimem. „Ta psychiatrická nemocnice, to zní jako strašák. Ale přibývá lidí s demencí a psychiatrická nemocnice má speciální oddělení, kde dokáží lidem pomoci nastavit léky, aby to lépe zvládali,“ dodává Eva Josífková z domova pro seniory ve Ždírci.

autor: ost
Spustit audio