Dopravních nehod na parkovištích přibývá, policie jich řeší nejvíc za šest let

26. červenec 2017
Zprávy z

Zkušenosti s nějakým škrábancem má v České republice stále víc řidičů. Policie loni řešila téměř 9000 dopravních nehod právě na parkovištích. Podle jejich statistik je to nejvíc za posledních šest let.

„Zaparkoval jsem u obchodního domu, když jsem se vrátil, auto bylo odřené – celý bok i dveře. Platil jsem za opravu necelých 15 tisíc,“ popisuje Radiožurnálu pan Luboš.

Na čele se mu při vzpomínce na to, že viník už na místě nebyl a opravy si tak hradil sám, udělají vrásky.

Podle Petra Habenichta z Policejního prezidia řeší policisté nejčastěji na parkovištích právě podobné případy. „Nejčastěji jsou nehody na parkovištích způsobeny tím, jak řidiči vycouvávají, tím poškodí vozidlo a následně ujedou.“

Čtěte také

Přitom by stačilo, kdyby viník počkal na majitele nebo alespoň nechal za stěračem svoji vizitku s kontaktem. Škodu by pak uhradila pojišťovna z jeho povinného ručení.

„V případě, že je viník nehody znám, tak stačí vyplnit záznam o dopravní nehodě a nehodu na místě zdokumentovat,“ vysvětluje mluvčí České asociace pojišťoven Monika Bartlová.

Někdy to bez policie nejde

Policie pak nehodu sama zdokumentuje. Pokud je na místě kamera, tak si může vyžádat záběry a použít je jako důkaz. Pak vyzve viníka k podání vysvětlení.

„Pokud se viník nebude doznávat, policie nechá zpracovat znalecký posudek znalcem z oboru strojírenství, specializace silniční doprava. Ten poté porovná stopy poškození na vozidlech a napíše, jestli poškození spolu korespondují,“ pokračuje advokát Josef Biňovec.

„Kdyby pojistitel vozidla nechtěl škodu uhradit, nezbývá než škodu zažalovat u soudu. Můžu žalovat přímo pojistitele, proti kterému mám nárok na plnění, a soud na základě důkazů bude rozhodovat, zda viník odpovídá za škodu a jak velká škoda je.“

Podle policie i České asociace pojišťoven je ale stále hodně případů, kdy není viník znám. Majitelé poškozených vozidel pak platí škodu ze svého havarijního pojištění.

Pokud ho nemají sjednané, tak jim nezbývá nic jiného než si uhradit opravy ze svého.

autor: hbc
Spustit audio