Důchody vzrostou průměrně o 475 korun. Největší růst penzí za devět let, hlásí ministerstvo

23. září 2017
Zprávy z

Důchody by v příštím roce měly vzrůst průměrně o 475 korun. Oznámila to v pondělí ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD. Základní výměra poroste o 150 korun. Podle Marksové jde o největší růst penzí od roku 2008. Průměrný starobní důchod byl na konci června podle údajů České správy sociálního zabezpečení 11 807 korun, na konci roku 2013 před nástupem Sobotkovy vlády 10 970 korun.

Vláda podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové mohla penze navýšit razantněji díky změnám v legislativě. Podle dřívějších pravidel by byl růst maximálně poloviční, uvedla Marksová.

Vláda nyní dokončuje návrh rozpočtu na příští rok, jehož největší kapitolou jsou právě výdaje na důchody. Loni kabinet schválil na letošní výdaje důchodového účtu 416,5 miliardy korun.

Valorizace pro příští rok, jak se na ní vláda domluvila už na jaře, bude podle ministryně znamenat nárůst výdajů na penze o 16,6 miliardy korun. Na jaře se vládní koalice dohodla na růstu 500 korun.

Důchody se podle nových pravidel mají zvyšovat o polovinu místo dřívější třetiny růstu reálných mezd a o růst cen zboží, které pořizují senioři. Tato míra inflace se má využívat pro výpočet v případě, pokud bude pro penzisty výhodnější než současný obecný růst cen.

Letos v lednu si senioři a seniorky na důchodech polepšili v průměru o 309 korun. V roce 2015 se důchody upravily směrem vzhůru v průměru o 200 korun, od ledna 2016 se zvedly jen o 40 korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio