Dvakrát pět minut a dost. Magistrátní zastupitelstvo v Jihlavě chce omezit dlouhé diskutování

6. listopad 2017
Zprávy z

Jihlavské zastupitelstvo chce omezit dlouhé diskutování. S návrhem přišla vládnoucí koalice, podle které stačí dvakrát pět minut. Opozice, tedy komunisté a členové hnutí Forum Jihlava, si ale myslí pravý opak. Konkrétně aktivní zastupitel Miroslav Tomanec říká, že je to namířeno přímo proti němu.

Každý zastupitel by podle návrhu, o kterém bude jihlavské zastupitelstvo hlasovat, mohl mluvit maximálně dvakrát, v součtu deset minut.

Zastupitel za ODS Vítězslav Schrek Českému rozhlasu řekl následující: „Myslím si, že je to o schopnosti primátora řídit zasedání zastupitelstva a o respektu vůči jeho osobě, kterou si musí získat přirozeným přístupem, svou vlastní autoritou.“

Podle primátora Rudolfa Chloupka (ČSSD) to není konečné řešení, sbor může podle něj ještě hlasovat o tom, že možnosti diskuse rozšíří. „Pokud by to bylo jo tak závažný, tak můžeme hlasovat o tom, jestli může být připuštěn po třetí. Není to omezení bezvýznačný,“ řekl primátor.

Náhubek na opozici?

Nejaktivnějším diskutérem v jihlavském zastupitelstvu je Miroslav Tomanec z opozičního hnutí Forum Jihlava. Sám návrh vidí jako opatření proti jeho osobě. „Lidi z vedoucí koalice mi dávají najevo, že jsou moje vystoupení, návrhy a diskusní příspěvky nepřijatelné a hodně je odsuzují.“

autoři: mik , daz
Spustit audio