Evropská Unie chce omezit chov exotických zvířat

20. duben 2012
Zprávy z

Brusel chce zakázat některé druhy exotických zvířat. Podle odborníků by to pro zoologické zahrady mohlo znamenat zánik, minimálně pak pro některá zvířata. Už pět let vzniká evropská směrnice proti rozšiřování nepůvodních druhů.

Směrnice by se měla týkat všech druhů, které nemají původ v dané zemi a svým rychlým rozmnožováním by mohly vytlačit původní faunu a floru. Od prosince už funguje v ZOO ve Španělsku:"Nedokážu si představit, jak chovat pár zvířat, který se nesmí po celý život rozmnožovat. Když zahyne, znamená to zánik chovu. Jestli tohle skutečně nastane ve všech zoologických zahradách, vymizí některé druhy zvířat. Stačila by ohleduplnost, zdravý rozum, nějaká správná legislativa a kontrola a ne takovéto striktní nařízení. Nikdo z nás netuší, jaký seznam EU vyprodukuje, samozřejmě to mohou být druhy, které chováme. V tom případě nevím, jak bychom dál postupovali. V té jejich nabídce je vlastně humánní utrácení zvířat," říká ředitelka jihlavské ZOO Eliška Kubíková.

Na zákaz vypouštění nepůvodních druhů živočichů i výsadbu rostlin už teď pamatuje mezinárodní úmluva, která vyžaduje povinnou a přísnou registraci určitých druhů právě kvůli jejích invazivním schopnostem. Kdyby nakonec směrnice europarlamentem neprošla, nic zásadního by se nestalo. Poslouchejte dnešní Události regionu po třinácté hodině, dozvíte se více. Hostem bude také bývalý ředitel jihlavské ZOO Vladislav Jiroušek.


autor: ost
Spustit audio